Ga naar de inhoud

Vak van de maand: Wiskunde

Het doel van wiskunde is een veelbesproken onderwerp onder leerlingen van de middelbare school. Veel scholieren vinden de lessen saai, lastig en langdradig: ‘Waarom moet ik dit leren?  Hier heb ik toch niks aan in het dagelijks leven!’

Voor veel leerlingen zijn de Wiskundelessen uren die ze liever kwijt zijn dan rijk. Misschien ligt het vak je niet, of weet de wiskundedocent je niet te inspireren en motiveren. Zonde, want wiskunde heb je vaker nodig dan je denkt! Om deze reden zetten we dit exacte vak deze maand in de spotlight. 

Wiskunde in de geschiedenis van de mens
Veel mensen onderschatten de gigantische impact die wiskunde heeft gehad op het verloop van de geschiedenis van de mens. Zonder wiskunde wisten mensen bij lange na niet zoveel als we nu weten. Alle vooruitgang op technologisch en maatschappelijk gebied bestaat uit Wiskundige componenten. Zonder Wiskunde waren belangrijke uitvindingen nooit gedaan en zouden veel vragen over het universum onbeantwoord blijven. 

Wiskunde in de directe wereld om ons heen
Waar leven is, is wiskunde. Wiskunde is innig verbonden met de wereld om ons heen. Zo komt de gehele basiskennis van wiskunde dag in, dag uit voor in ons dagelijks leven. Ja; van ons allemaal! 

Denk aan alles wat te maken heeft met financiën: dit is volledig gebaseerd op wiskunde! Zonder wiskunde was er nooit een begrip gekomen van vraag en aanbod. Daarnaast zet je wiskunde dagelijks in bij het kopen van producten, om je aan je budget te houden, of korting te verrekenen. Ook bij het doen van grotere aankopen, zoals een woning, bereken je met wiskundige formules de rente en de periode waarin je het huis afbetaald. 

Daarnaast is alles dat te maken heeft met temperatuur belangrijke, wiskundige kennis. Door deze wetenschap, kunnen mensen aan elkaar overbrengen hoe warm of koud het buiten is, of hoe heet het vlees uit de oven moet zijn volgens je recept. En wat dacht je van gewicht of tijd (klokken) ? Juist ja, ook wiskunde! 

Tot slot zouden we veel handige tools niet hebben. Denk aan grafieken, staafdiagrammen en taartdiagrammen. Middels grafieken kunnen we iedere dag op het nieuws, of in de krant de belangrijkste gegevens van dit moment aflezen. Op deze manier kunnen we nog pagina’s lang door gaan… Bijna alles in onze samenleving is innig verbonden met getallen en formules. Zonder Wiskunde stond de wereld stil!

Studietips Wiskunde
Hieronder vind je enkele studietips die je kunnen ondersteunen met het maken van je Wiskunde huiswerk. 

  • Houd je huiswerk bij
    Klinkt voor de hand liggend, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan! Vooral bij wiskunde is het van groot belang je hier aan te houden. Als je een week je huiswerk skipt, mis je de basis en heb je vrij weinig aan de lessen die nog zullen volgen: je zult de lesstof niet snel begrijpen. Houd je huiswerk daarom goed bij, zodat je het optimale uit de uitleg momenten van je docent haalt. 
  • Uitlegvideo’s
    Op Youtube zijn verschillende uitlegvideo’s te vinden van wiskundedocenten die de belangrijkste Wiskundige formules met je doorlopen. Dit kan je ondersteunen bij het maken van je huiswerk, vooral als je even niet meer weet hoe iets moet.
  • Vraag hulp aan een bijlesleraar
    Als je vastloopt, of je gemiddelde keldert dusdanig, dan is het inschakelen van een bijlesleraar een slimme zet. Een bijlesdocent Wiskunde ondersteunt leerlingen persoonlijk met de onderwerpen waar hij of zij moeite mee heeft. Heb jij behoefte aan extra hulp? Volg dan (online) bijles bij een van onze professionele bijlesdocenten Wiskunde. De Bijlesgroep biedt bijles Wiskunde aan op alle niveaus, zowel aan huis als op locatie. Meer weten? Neem dan contact met ons op via Whatsapp, telefoon of e-mail.