De waarde van het Nederlandse vak wordt vaak onderschat. Veel scholieren vinden de lessen vaak saai en onnodig: “We kunnen toch Nederlands praten, waarom is dat niet voldoende?”
Eerlijk is eerlijk: Het Nederlandse vak staat niet bekend om de meest meeslepende, interessante lessen. Zonde, want het vak is van groter belang dan de meeste mensen denken! Om deze reden zetten we dit ‘saaie’ vak deze maand in de spotlight. Wie weet ben je na het lezen van deze blog al íets enthousiaster over dit examenvak.
Zelfexpressie en creativiteit
Het ontwikkelen van je Nederlandse taal is niet alleen saai, maar levert ook veel op.
Zo biedt het oefenen van de Nederlandse taal ons de vaardigheden voor een sterke communicatie. Door te oefenen met het lezen, uitspreken, begrijpen en schrijven van teksten ontwikkelen we het vermogen om onze eigen ideeën op een duidelijke manier uit te drukken. Dit is niet enkel belangrijk bij het schrijven van een brief, maar ook bij het voeren van een goed gesprek met een vriend of familielid.
Daarnaast oefen je met het leren begrijpen van teksten met het vormen van een eigen mening en standpunten. Kijk maar eens naar de geschiedenis van de mens: Als mensen alles altijd klakkeloos aan hadden genomen, stond de wereld stil!
Niet voor niets ontstaan de grootste ontwikkelingen als mensen kritisch denken, reflecteren, evalueren en creatief nadenken. Hoe beter je Nederlandse vaardigheden worden, hoe makkelijker het wordt om jezelf uit te drukken, je mening te delen én deze te onderbouwen.
Tot slot vergroot je je creatieve vaardigheden door je te verdiepen in de Nederlandse taal. Creatief schrijven is een fantastische tool om je gevoelens en gedachten uit te drukken (en te verspreiden).
Studietips Nederlands
Hieronder vind je enkele studietips die je kunnen ondersteunen met het oefenen van de belangrijkste onderdelen van het Nederlandse vak.
Begrijpend lezen
Begrijpend lezen is geen geliefd vak bij de meeste studenten. Velen ervaren het als saai en onnodig. Tóch kan het oefenen met begrijpend lezen je veel opleveren. Hoe beter je een tekst kunt overzien, hoe prettiger en (sneller)je kunt lezen in je vrije tijd.
Begrijpend lezen overslaan is helaas niet mogelijk. Dit onderdeel makkelijker maken, kunnen we wel! Hopelijk helpen onderstaande tips je een eindje verder:
- Bestudeer uitgebreid waar de tekst over gaat
Een voor de hand liggende, maar toch belangrijke tip: Zorg ervoor dat je weet waar de tekst over gaat, voor wie deze geschreven is en wat de schrijver met de tekst wilt bereiken. Beantwoord daarom altijd de volgende vragen (in je hoofd):
- Wie: Over wie gaat de tekst én voor wie is deze geschreven?
- Waar: Waar gaat de tekst over (en over welke plek wordt er geschreven?)
- Wanneer: Wanneer is de tekst geschreven én wanneer vond hetgeen plaats waarover geschreven is?
- Let goed op de eerste, tweede en laatste alinea
In de eerste óf tweede alinea is het de taak van de schrijver om de lezer te vertellen waar de tekst over gaat. In de laatste alinea wordt de tekst vaak samengevat en wordt de hoofdgedachte beschreven. Door de eerste en laatste alinea’s door te spitten, ontdek je binnen no-time de grote lijnen van het verhaal.
- Lees vaker (de krant) in je vrije tijd
Pak in je vrije tijd met regelmaat een (online) krant of een tijdschrift erbij. Op deze manier oefen je met het begrijpen van informatieve teksten en zal het begrijpend lezen tijdens schooltijd je steeds makkelijker afgaan.
Grammatica
Grammatica helpt je met het beter begrijpen van de Nederlandse taal, maar ondersteunt je ook bij het leren van vreemde talen. Hoe beter je de Nederlandse grammatica onder de knie hebt, hoe makkelijker het is om een nieuwe taal te leren.
- Maak gebruik van een Grammaticawijzer
De Nederlandse Grammatica bestaat uit eindeloos veel regels. Het is niet gek dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! In een grammaticawijzer staan alle belangrijke grammaticale regels op een rij. Dit handige overzicht ondersteunt je bij grammaticale-oefeningen en het ontleden van zinnen.
- Oefenen en herhalen
Oefening en herhaling is een essentieel onderdeel bij het onthouden en toepassen van regels. Zo ook bij grammatica. Geen zorgen: Je hoeft heus niet dagenlang te blokken. Elke dag een korte oefening levert vaak al meer op dan je denkt.
Spelling
Goed kunnen spellen voorkomt verwarring en komt professioneel over. Hoe meer je oefent, hoe meer je dit onderdeel onder de knie krijgt.
- Lezen en overschrijven
Bij spelling is herhaling en oefening wederom van groot belang. Door veel te lezen en schrijven blijft de correcte spelling van woorden beter hangen. Elke dag één bladzijde van een boek lezen levert vaak meer op dan je denkt!
- Oefening werkwoordspelling
Voor het oefenen van werkwoordspelling, is online veel (gratis) lesmateriaal beschikbaar. Ook voor werkwoordspelling geldt dat oefenen veel oplevert. Het is echter wél belangrijk dat je ook de spelling-regels met regelmaat herhaalt. Denk aan de welbekende “‘t Fokschaap/ kofschip” regel.
Extra oefenmateriaal
Veel websites bieden (gratis) oefenmateriaal Nederlands waar je per direct mee aan de slag kunt. Enkele goede websites zijn:
- Werkwoordspelling oefenen gratis| Nederlands – LeerOnlineNederlands – Gratis Nederlandse grammatica/spelling oefenen
- Online Nederlands oefenen – Nederlandse Taaltest
- Online begrijpend lezen groep 3 t/m 8 | Junior Einstein (begrijpend-lezen-oefenen.nl) (basisschool)
- Spelling oefenen groep 3,4,5,6,7 en 8 (basisschool)
Daarnaast ontwikkelt De Bijlesgroep haar eigen oefenmateriaal, waar je tijdens de bijles samen met de docent kosteloos gebruik van kan maken!
Hulp bij Nederlands
Heb je meer behoefte aan handige tips en tricks? Volg dan (online) bijles bij een van onze professionele bijlesdocenten, of ontvang hulp bij huiswerk op een van onze locaties in Haarlem. De Bijlesgroep biedt bijles Nederlands voor alle niveaus, zowel aan huis als op locatie. Benieuwd naar meer informatie? Neem dan contact met ons op via Whatsapp, telefoon of e-mail.