Ga naar de inhoud

De invloed van sociale media op studiegedrag: De balans tussen afleiding en ondersteuning

Sociale media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We Instagrammen, Snapchatten en Tiktokken er massaal op los! Sociale Media verbindt, biedt entertainment en houdt ons op de hoogte van de laatste trends. Al die input is fantastisch, maar wat doet dit met ons studiegedrag? In deze blog bespreken we alles over de invloed van Sociale media op de schoolprestaties van kinderen.

De mooie kant van sociale media

Sociale Media zorgt ervoor dat we in contact blijven met familie, vrienden en medestudenten als we fysiek gescheiden zijn. De Socials worden veelvuldig gebruikt voor het stellen van vragen over toetsopdrachten en huiswerk. Daarnaast zijn er op kanalen als YouTube en TikTok veel informatieve video’s en studietips te vinden die leerlingen kunnen ondersteunen bij huis- en studiewerk.

De nadelige kant van sociale media

Hoewel sociale media leerlingen veel positiefs biedt, brengt het veelvuldige gebruik hiervan ook veel nadelen met zich mee. Uit een onderzoek tussen 18 tot 25 jarigen geeft ruim 35% van de studenten aan dat sociale media, vanwege afleiding, een nadelige impact heeft op hun prestaties. Helaas is sociale media ontworpen om ons zo lang mogelijk bezig te houden. Hiermee kan het scrollen door feeds, het bekijken van TikToks en het reageren op berichten kostbare studietijd opslokken! Daarnaast roept sociale media bij veel kinderen negatieve vergelijking op. Ze zien andermans successen en voelen zich minderwaardig. Ook dit beïnvloedt de motivatie en concentratie van kinderen.

Leren omgaan met sociale media tijdens huiswerkbegeleiding bij De Bijlesgroep

Sociale media kunnen het studiegedrag van kinderen dus weldegelijk nadelig beïnvloeden. Het is belangrijk dat kinderen een goede balans vinden tussen studeren en scrollen. Op eigen kracht is dit een grote uitdaging! Huiswerkbegeleiding kan in dit geval een uitkomst bieden. De studentbegeleiders van De Bijlesgroep ondersteunen leerlingen met het vasthouden van hun focus. Leerlingen worden door onze begeleiders bewust gemaakt van (veelvuldig) telefoongebruik indien dit nodig is. Daarna bekijken we, in afstemming op jouw kind, hoe we hem of haar het beste vooruit kunnen helpen.

Huiswerkbegeleiding in Alkmaar, Haarlem of aan huis

Kom langs bij een van onze locaties in Haarlem en Alkmaar en maak kennis met onze huiswerkbegeleiders. We vertellen je graag wat we voor jouw kind kunnen betekenen! Ontvang je liever huiswerkbegeleiding aan huis? Geen probleem! De Bijlesgroep beschikt over een landelijk netwerk van huiswerkbegeleiders die klaar staan voor jouw kind.

Voor meer informatie over huiswerkbegeleiding in Haarlem, Alkmaar of aan huis kun je ons bereiken via Whatsapp, mail of telefoon. Wij helpen je graag!