Ga naar de inhoud

Leuk leren: studeren op 5 creatieve manieren!

Leren hoeft niet saai te zijn. Sterker nog, creativiteit kan het leerproces zelfs leuk maken! Tijdens huiswerkbegeleiding bij De Bijlesgroep stimuleren we leerlingen het leren voor zichzelf interessant te maken: wat spreekt jou aan? Hoe leer jíj het beste? Wij willen hiermee bereiken dat leerlingen het plezier in leren terug krijgen. 

In deze blog bespreken we 4 originele manieren van leren, waarmee je thuis en tijdens huiswerkbegeleiding aan de slag kunt!  

  Verhalen schrijven

  Het onthouden van losse feiten kan een grote uitdaging zijn. Door een verhaal of gedicht te schrijven over de lesstof, maak je voor jezelf een groot ezelsbruggetje. Schrijf bijvoorbeeld een spannend avontuur over een tijdreiziger, die één voor één grote historische gebeurtenissen afgereisd, of schrijf een gedicht waarin je moeilijke Engelse woorden verwerkt. Het klinkt gek, maar het werkt echt. Probeer het maar!

  Maak een mindmap

  Het maken van een mindmap is een creatieve manier om lesstof samen te vatten. Door met kernwoorden te werken, stimuleer je jezelf actief na te denken over de betekenis achter de kernwoorden tijdens het leren. Bovendien stimuleren de visuele aspecten van een mindmap, zoals kleuren en tekeningen, je rechterhersenhelft, wat helpt bij het onthouden van de lesstof. 

  Maak een quiz

  Vooral als je met anderen leert, is het maken van een quiz of Kahoot een ideale manier om de lesstof te leren: het is leuk, je hebt plezier en het leren voelt niet langer als een saaie taak. Doe dit bijvoorbeeld met de leerlingen die je ontmoet hebt tijdens je wekelijkse huiswerkbegeleiding!

  Tip: Op Kahoot staan al veel quizzen gemaakt door andere gebruikers over verschillende onderwerpen. Zoek gericht op het onderwerp waarover jij wilt leren (incl. hoofdstuknummer): grote kans dat er al een quiz over dit onderwerp bestaat!

  Maak tekeningen

  Het maken van een tekening heeft dezelfde voordelen als het maken van een mindmap. Door te tekenen, maak je een visuele representatie van een concept. Dit maakt een abstract onderwerp concreter en daarmee makkelijker te onthouden.  

  Leer meer creatieve manieren om te leren tijdens huiswerkbegeleiding! 

  Benieuwd naar meer tips en tricks om het leren leuker te maken? Volg huiswerkbegeleiding bij De Bijlesgroep! Onze huiswerkbegeleiders helpen leerlingen dagelijks met het plannen, structureren en het (creatief) leren van schoolwerk. Meer weten? Klik op deze link om je aan te melden, of neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek.