Ga naar de inhoud

Omgaan met examenstress

Als je al aan examens denkt, voel je spanning. Je hart gaat sneller kloppen en je hoofd voelt licht. De examenstress kickt in. Geen zorgen, dit komt vaker voor dan je denkt: bijna iedereen heeft er vroeg of laat weleens last van. In deze blog geven we je unieke, effectieve tips om examenstress te verminderen. 

Neem negatieve gedachten minder serieus 

Angst gaat áltijd gepaard met negatieve gedachten. Je kent het wel: je denkt aan een negatief scenario en voor je het weet heb je deze tientallen keren afgespeeld in je hoofd. 

“Wat als ik mijn spullen vergeet? Wat als ik te laat kom? Wat als ik een black-out krijg?”

Deze gedachten dienen je niet. Sterker nog: je hebt er helemaal niets aan!

Helaas kunnen we deze gedachten ook niet uitschakelen. Als je dit probeert, raak je direct gefrustreerd. Hoe harder je de gedachten wegduwt, hoe hardnekkiger ze lijken terug te keren.

 Probeer ze daarom niet weg te drukken, maar te observeren. Bekijk de gedachten als wolken die komen en gaan. Vaak nemen we onze gedachten aan als absolute waarheid. Dit is helemaal niet zo!  Het is een kunst om je gedachten op te merken en te laten gaan, zonder op deze gedachtespinsels in te haken. Het vergt oefening, maar hoe meer je dit doet, hoe makkelijker het zal gaan. 

Vergeet niet te ademen!

Ademen, dat gaat toch automatisch? Gelukkig wel! Echter is niet elk ademhalingsritme ideaal voor je fysieke gesteldheid. Als je gespannen bent, neemt je ademhaling een sneller en oppervlakkiger ritme aan. Helaas draagt dit bij aan de onrust die je ervaart. 

Focus daarom eens bewust op je ademhaling. Hoe rustiger en langzamer  je ademt, hoe kalmer je je zult voelen. Een bekende ademhalingsoefening is de 4x4x4. Je ademt 4 seconden in, houdt je adem 4 seconden vast en blaast 4 seconden uit. Probeer maar eens!

Tip: Op YouTube zijn talloze geleide (ademhalings)meditaties te vinden die je kunnen ondersteunen bij examenstress.

Omarm de angst

Het klinkt misschien gek, maar het wegduwen van angst maakt het gevoel vaak sterker! Angst is een emotie die graag ruimte opeist: hoe harder je deze wegduwt, hoe harder de emotie probeert je aandacht te trekken. Haal daarom diep adem en laat het gevoel er zijn. Het is oké, het is niet gek dat je bang bent, het is ook spannend! Wees aardig voor jezelf en geef de angst een plekje. Op deze manier geef je gehoor aan de emotie en zul je geleidelijk rustiger worden. 

Praat er over

Het uiten van angst kan ontzettend opluchten. Deel je angst met je ouders, vrienden, mentor of bijlesleraar. Hoe meer je er over praat, hoe meer je ontdekt dat je absoluut niet de enige bent die stress ervaart. Dit lucht op en geeft ruimte aan je gevoelens. Daarnaast hebben anderen vaak tips die je kunnen ondersteunen.