Ga naar de inhoud

Hoe bijles Nederlands leerlingen hoger laat scoren

Nederlands is een van de belangrijkste vakken van de middelbare school. Met een goede beheersing van de Nederlandse taal, hebben studenten in de toekomst betere studie- en baankansen. Helaas is het Nederlandse vak niet het lievelingsvak van de meeste leerlingen. Veel studenten vinden het vak saai en langdradig. Een bijlesleraar kan een (VWO) leerling prikkelen en ondersteunen, waardoor het gemiddelde cijfer vaak omhoog schiet. In deze blog bespreken we hoe Nederlands bijles de cijfers van een student op de korte termijn kan verhogen. 

Persoonlijke aandacht van een bijlesdocent Nederlands
Niet iedere leraar beschikt over het vermogen om lesstof over te brengen naar een vol klaslokaal.  Daar kun je als leerling weinig aan doen! In dit geval kan een Nederlands bijlesleraar inspringen, om de leerling opnieuw te motiveren en inspireren. Met persoonlijke aandacht krijgen vele leerlingen het voor elkaar om hun gemiddelde op de korte termijn omhoog te brengen. 

Herhaling van (basis)kennis
Vaak is een korte herhaling van Nederlandse grammaticale basiskennis voldoende om een student hoger te laten scoren. Tijdens Nederlandse bijles neemt de bijlesleraar, indien nodig, alle basisonderdelen zorgvuldig met de leerling door. Dit zorgt ervoor dat de leerling de klassikale uitleg op school vaak makkelijker kan volgen in de toekomst. 

Opbouwen van vaardigheden
Het beheersen en begrijpen van een taal vergt veel oefening. Door veel te oefenen, verbetert het gemiddelde van een taalvak vaak snel. Dit geldt zowel voor Nederlandse grammatica, als voor begrijpend lezen. Met beide onderdelen kan een Nederlandse bijlesleraar een leerling ondersteunen. 

Verhogen van zelfvertrouwen
Als leerlingen slecht scoren, verwijten ze vaak zichzelf. De motivatie daalt en vaak ontstaat de overtuiging dat ze niet slim genoeg zijn. Tijdens het volgen van Nederlandse bijles, ontdekken leerlingen vaak beter te zijn dan ze dachten. Ze kunnen het wel! Ze kregen voorheen simpelweg niet de juiste steun en uitleg. Soms is persoonlijke aandacht, een enthousiaste bijlesleraar en herhaling van kennis het enige wat studenten nodig hebben om hun Nederlandsniveau weer op peil te brengen.

Nederlands bijles bij de Bijlesgroep
De Bijlesgroep heeft een groot netwerk aan bijlesdocenten Nederlands, die klaar staan om nieuwe studenten te begeleiden! Meer weten over onze diensten? Klik dan hier.