Ga naar de inhoud

Charlotte in de spotlight

In deze rubriek zetten we iedere week een van onze bijlesdocenten in de spotlight. Deze week praten we met Charlotte over haar ervaringen als bijlesdocent en trainer bij De Bijlesgroep.

Charlotte Hollander

“Het is mooi om te horen dat iemand van een 4 naar 8 is gegaan. Dit geeft ook mij een trots gevoel!”

Waarom wilde jij aan de slag als bijlesdocent?

Ik heb altijd al iets willen doen in de richting van mensen helpen en ondersteunen. Toen ik hoorde dat David een eigen bedrijf aan het opzetten was wilde ik hier graag bijdragen, dus werd ik bijlesdocent. Ook vind ik het leuk om te leren en mijn eigen kennis op peil te houden. Door bijles te geven leer of herhaal ik zelf ook weer interessante dingen. 

Wat vind je het leukste aan het geven van bijles?

Het leukste vind ik toch de voldoening die ik krijg van de leerlingen en de ouders. Het is mooi om te horen dat iemand van een 4 naar een 8 is gegaan. Dit geeft mij ook een trots gevoel!

Heb je tips voor anderen die bijlesdocent willen worden?

Als je twijfelt om bijlesdocent te worden zeg ik: Gewoon doen! Bijles geven kan best eng zijn, omdat je je afvraagt of je kennis wel op orde is. Vaak is een eerste keer bijles geven daarom wat spannend, maar voor je het weet komt alle kennis al snel weer naar boven. Hoe meer bijles je geeft, hoe beter het gaat! Het is een leuke uitdaging voor jezelf en je helpt er ook anderen mee. 

Als je eenmaal bijlesdocent bent, heb ik de tip om een document bij te houden waarin je per leerling noteert waar je mee bezig bent en hoe de leerling er voor staat. Dit is fijn voor ouders als ze vragen hebben, maar ook voor het overzicht voor jezelf!

Wat was jouw grootste leermoment als bijlesdocent?

Mijn grootste leermoment tot nu toe is het opzoeken van het onbekende. Ik ben begonnen met het geven van bijles in wiskunde A, maar wilde graag meer doen. Dit vond ik spannend. Mijn leermoment was dan ook zeker om uit mijn comfort zone te stappen zodat ik zo veel mogelijk leerlingen kon gaan helpen.  Zo geef nu bijles in wiskunde A, Nederlands, in het basisonderwijs en ben ik begonnen met het geven van doorstroomtoets-trainingen voor groep 7 en 8. Iets wat ik aan het begin van deze baan zeker niet van mijzelf had verwacht!

Hoe ervaar je het geven van online bijles? 

Naast aan huis, geef ik ook online bijles. Aan huis vind ik persoonlijk leuker, maar online is zeker goed te doen! Ik maak gebruik van Google Meet waarin ik een whiteboard kan delen om op deze manier te tekenen en dingen uit te leggen.