Ga naar de inhoud

Hoe houd je je concentratie vast tijdens de toetsweek?

Tijdens een toetsweek kan het lastig zijn om langdurig te focussen. Binnen een korte periode moet je veel lezen, leren en stampen. Leuk is anders! Daarom bespreken we in deze blog 4 tips die je ondersteunen met het vasthouden van je focus. Veel succes met leren!

1.     Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is funest voor je concentratievermogen en geheugen. Een week lang ’s nachts stampen, zal je toetscijfers niet ten goede komen. Door het slaapgebrek neem je de informatie die je leert vertraagd op en ben je de informatie die wél blijft hangen op de lange termijn weer kwijt. Zonde! Plan daarom ruim op tijd je leerwerk in en voorkom hiermee last minute leersessies na twaalven.

2.     Een rustige leeromgeving

De meeste mensen functioneren het best in een rustige, opgeruimde leeromgeving. Op deze manier minimaliseer je de afleiding vanuit je omgeving. Daarnaast is het verstandig om je telefoon tijdelijk uit, of op stil te zetten. Op deze manier kun je in korte tijd meer informatie tot je nemen, waardoor je ook nog tijd overhoudt voor ontspanning. 

3.     Neem voldoende pauze

Het skippen van je pauze lijkt gunstig. Gevoelsmatig verspil je minder tijd en heb je eerder tijd voor leuke dingen. Klinkt logisch, maar blijkt in de realiteit vaak niet te kloppen. Voldoende pauze zorgt ervoor dat je de lesstof beter tot je kan nemen, waardoor je júist met extra pauzetijd de lesstof sneller beheerst. Neem daarom met regelmaat de tijd om een luchtje te scheppen, een kop thee te drinken en een praatje te maken met een familielid. 

4.     Leren met een bijlesdocent

Na een lange leersessie, is het soms lastig om jezelf bij de les te houden. Vaak helpt het om onder begeleiding van een ander de boeken in te duiken. Een bijlesdocent ondersteunt je in het vasthouden van je concentratie door je te motiveren en je te begeleiden tijdens het maken van opdrachten. Bij afleiding begeleidt de bijlesdocent je terug naar de lesstof.