Ga naar de inhoud

Je focus vasthouden tijdens het studeren: 5 tips voor een succesvolle studeersessie

  1. Plannen, plannen en nog eens plannen

Het is cliché, maar wel van groot belang: Een goede planning is het halve werk. Hoe beter jij leert plannen, hoe makkelijker het studeren je af zult gaan. Van een last-minute urenlange studeersessie onthoud je minder dan van korte gespreide studiemomenten. Tuurlijk: Iedereen is anders. De een is nou eenmaal beter in urenlang blokken dan de ander. Tóch is het spreiden en plannen van je studiewerk de moeite waard. De lesstof blijft langer hangen én je hebt ook vlak voor je toetsen tijd over voor leuke dingen. Klinkt goed, toch?

  1. Leg je telefoon weg

Je telefoon is een van de grootste bronnen van afleiding tijdens het studeren. Je opent “alleen” dat ene berichtje, en voor je het weet is het een half uur verder en zit je door je tijdlijn te scrollen. Niet gek, dit overkomt iedereen! Daarom raden wij het aan om tijdens het studeren je telefoon weg te leggen met het geluid op stil. Op deze manier word je niet langer afgeleid door je telefoon en ben je sneller klaar met je studiewerk. 

  1. Neem voldoende pauze

Een korte pauze zorgt ervoor dat je de lesstof beter onthoudt op zowel korte als lange termijn. Door urenlang aan een stuk te blokken, raakt je brein uitgeput en ga je sneller zaken verwarren. Neem daarom minimaal ieder uur 5 minuten pauze: Schep een luchtje, knuffel je huisdier of zet een kop koffie of thee. Als je jezelf de ruimte geeft, onthoud je de stof daarna sneller en makkelijker. 

  1. Beloon jezelf

Last van uitstelgedrag? Dan kan het belonen van jezelf uitstekend werken. Iedere studeersessie die je volbrengt levert een zelf opgelegde beloning op. Denk aan een leuke aflevering van je favoriete serie, het maken van je lievelingssnack of het zetten van een goede cappuccino. Je verdient het!

  1. Volg professionele bijles of ontvang hulp bij huiswerk

Het volgen van (online) bijles of hulp bij je huiswerk is een effectieve tool om te werken aan zowel leerstof, als focus. Een bijlesdocent begeleid je in het leren van lastige vakken; door deze begeleiding houd je makkelijker je focus vast. Daarnaast kunnen huiswerkbegeleiders je helpen met het ontwikkelen van bovengenoemde vaardigheden. Met bijles of huiswerkbegeleiding op maat ontdekken jullie samen wat voor jou werkt. 

Wil je meer weten over bijles of huiswerkbegeleiding? Neem dan vooral even contact met ons op! We staan elke dag voor je klaar.